Aira Rajaniemi ja Olga Arvola - Arvolan suku

Lukijalle

Kun sain käsiini valmiiksi tutkitun Frantsila-suvun sukututkimuksen, joka oli tehty Vieno Arvolan äidin, Kaija Liisa Arvolan os. Laru, suvusta, heräsi kiinnostus myöskin isän Johan Arvolan sukujuurien tutkimiseen. Olimme kuulleet että (joku, nimeä ei erota kirj. huom.) Arvola oli jo pitkään keräillyt aineistoa sekä esivanhempiensa että lähempänä nykyaikaa eläneitten ja vielä elävien suvun jäsenten osalta.Otimme yhteyttä häneen ja saimme melkein valmiin aineiston käsiimme. Minulle jäi siis piirtämisen ja täydennystietojen hankkimisvaiva. Otin kymmeniä virkatodistuksia ja soitin monia puheluja eri puolille Suomea. useimmiten sain tietoja auliisti, mutta päinvastaista suhtautumistakin oli. Tarkimmat tiedot sain Johan Arvolan sukuhaarasta piristävinen muistilistoineen, ovathan sekä Vieno että Olga tästä haarasta "kotoisin".

Ydinperheeksi olin ensimmäisen Arvola nimeä käyttäneen Jaakko Arvolan (ent. Kulpakko aiemmin Jaakkola). Hän edustaa IX:ttä polvea (taulu 1). Ennen tätä taulua on taustatietoa Sursillien suvusta, sillä Jaakon vaimo Anna Häckman oli sitä sukua ja polviluvuissa oleb aloittanut numeroinnin Erik Ångermanista(s. luultavasti 1400 luvun puolella), siis vaimon suvun mukaan. Taulussa on myös tiedossa oleet Jaakkolat neljässä polvessa. Esi-isä Jöran Jaakkola. tämä kirja koostuu perheen kolmen pojan: Jaakko Jaakonpoika Arvolan, Johan Jaakonpoika Arvolan ja Mikael Jaakonpoika Arvolan jälkeläisistä. Perheen tyttärien Anna Marian (Hannulan emäntä) ja Kaisa Kustaavan (Piilolan emäntä) jälkeläiset on vielä tutkimatta. He molemmat muuttivat Sodankylään.

Palaan vielä numeroimattomiin Sursill sukua selvittäviin tauluihin. - Ensimmäisessä näkyy tiedot Erik Ångermanista (I polvi) Anna Häckmanin vanhempiin (VIII polvi). Leveämmässä pystysarakkeistossa luettuna ylhäältä alaspäin edetään aina siitä sisaruksesta, josta suku suoraan alenevasti jakuu. Poikkiriveillä ovat siis kaikki sisarukset. Ruuduissa olevat numerot viittavat Sursillien sukukirjan tietoihin. - Toisessa numerottomassa taulussa on otettu mukaan myös muita esivanhempia, joista Jaakkolat jo mainitsin. Myös tämä taulu luetaan ylhäältä alaspäin. Oikealta ylhäältä Sursillien haara (östen) jatkuu Maria Esaiaksen tr.[?] Fellamniiin asti äidin puolelta. Vasemmalta ylhäältä alkaa Marian isän sukujuuret. Hän oli Kemijärven pappi aikanaan. Maria vihittiin sitten Kemijärven lukkarin Johan Häckmanin kanssa (VI polvi). Laulun lahjat ovat kulkeneet suvussa perintönä polvesta polveen.

Varsinaiset numeroidut taulut alkavat IX polvesta, joka on edellä mainittu ydinperhe. Näissä tauluissa näkyy aina kolme polvea: ylinnä perheen isä ja äiti, vasemmalla alekkain perheen lapset puolisoineen ja heistä oikealle lastenlapset. Naiset olen pannut tyttönimellään, koska tilan puutteen vuoksi molemmat eivät sopineet. Syntymäpaikat ovat vain vanhempien kohdalla(joilla on oma taulu). Suuri osa vanhimmista on syntynyt Pelkosenniemellä, mutta koska se kuului siihen aikaan Sodankylän seurakuntaan on syntymäpaikka Sodankylä. Vihkimisaika on ¥-merkin vieressä. Nuorinta polvea puuttuu monista perheistä, mutta muuttoliike on hajottanut heitä ympäri Suomea ja Ruotsia, joten jätin ne pois. Myös ammatteja olen merkinnyt niihin missä tila antaa myöten. Tauluissa viitataan aina edelliseen tauluun, jossa henkilö esiintyy(esim: t:sta 1 = taulusta 1). Norjaan ja Amerikkaan menneistä suvun jäsenistä on niukemmin tietoa.

Toivon, että tästä runsaan vuoden tutkimis- ja piirtämisharrastuksesta olisi iloa myös teille, jotka tämän kirjan saatte.

Rovaniemellä maaliskuussa 1984.

Aira Rajaniemi